2020 - Het portret van de vluchtelingvrouw, Samira uit Eritrea

Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om vluchtelingen over de hele wereld te eren. Het valt elk jaar op 20 juni en viert de kracht en moed van mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten om te ontsnappen aan conflicten of vervolging.

Middels activiteiten wordt de publieke aandacht hierop gevestigd. Daardoor is het een gelegenheid om empathie en begrip voor hun benarde situatie op te bouwen en hun veerkracht te erkennen bij het opnieuw opbouwen van hun leven.

In het kader van Wereldvluchtelingendag heeft About a Jacket in 2020 een jas geborduurd. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met Vluchtelingen Werk Nederland. Het resultaat is een portret dat te zien is geweest op vijf grote digitale billboards in Hoorn.

……Het portret van de vluchtelingvrouw, Samira uit Eritrea, siert van 15 tot en met 21 juni de vijf grote digitale billboards in Hoorn. “De foto is gemaakt in het Westfries Museum”, legt Marilou Evelo van About a Jacket uit. “Deze locatie ademt de sfeer van onze vaderlandse geschiedenis én natuurlijk die van Hoorn. Samira poseert voor een schilderij waarop een wereldbol staat afgebeeld. Een mooie verwijzing naar het feit dat we allemaal wereldburgers zijn. Verder draagt Samira een heel bijzondere jas die tijdens de lockdown door verschillende vluchtelingvrouwen thuis geborduurd is. Zij komen bijvoorbeeld uit Syrië, Afghanistan, Eritrea, Irak, Iran, Somalië, Palestina en Jemen. Elke vrouw heeft een motief geborduurd dat kenmerkend is voor haar geboorteland. Verder hebben we gekozen voor de typisch Nederlandse kleur oranje en de jas zelf is het symbool voor bescherming. Het thema van de billboardcampagne is ‘Niemand vlucht vrijwillig’. Dat stuk bescherming hebben vluchtelingen hard nodig. Ze hebben net als ieder ander recht op een veilig leven.”…….