2020 Nasima

In 2020 is er voor de Vredesweek van wit linnen een traditionele Afghaanse jas gemaakt. Daaroverheen is van doorzichtig wit linnen een kraplap gemaakt, onderdeel van de Nederlandse klederdracht. In het Dari is hierop het woord ‘vrede’ geborduurd. De twee kledingstukken vormen samen een fusie tussen deze twee landen.

Nasima, afkomstig uit Afghanistan, werkte in Kaboel als professioneel borduurster. Zij borduurde onder andere in de Khamak techniek. De randen middenvoor heeft zij in deze techniek geborduurd.

‘Khamak is een van de ingewikkelde borduurvormen die bestaan uit complexe natuurlijke en geometrische ontwerpen in repetitieve of meervoudige patronen, waarin een combinatie van steekpatronen en technieken is verwerkt, waarvoor hoogopgeleide ambachtslieden nodig zijn. Voor vrouwen in Kandahar is borduren een natuurlijke vaardigheid. Het is hun traditionele bezigheid naast weven en naaien.’

Op de mouwen zijn olijftakken geborduurd. Door alle vrouwen van About a Jacket is gezamenlijk gewerkt aan borduurwerk geïnspireerd op de borduurstijl van de Kuchi nomaden uit het noorden, westen en zuiden van Afghanistan.

Na de Vredesweek zijn er een aantal workshops ‘Afghaans Borduren’ aangeboden. Onder leiding van Nasima en haar dochter Zakya is er door de deelnemers een tas geborduurd met motieven uit dit land.