2021 - Halleh Gorashi hoogleraar "Diversiteit en Integratie"

Op 8 maart 2021, ontving Halleh Gorashi een met de hand geborduurd jasje.

Halleh Ghorashi maakte van haar leven haar werk. Als hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt en stimuleert zij verbinding. Ze heeft veel gepubliceerd over onderwerpen als identiteit, culturele diversiteit en emancipatie, met een bijzondere focus op de verhalen over identiteit, (gedwongen) migratie en belonging. In 2016 startte zij samen met Elena Ponzoni de Refugee Academy met als doel om de voorwaarden te bepalen die nodig zijn voor de volledige participatie en inclusie van vluchtelingen in de samenleving.

Halleh, geboren in Iran, is in 1988 naar Nederland gevlucht. Zij speelt een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving omdat zij zich inzet voor duurzame integratie van vluchtelingen.

Op het jasje zijn door de vluchtelingenvrouwen verschillende soorten bloemen geborduurd. Want het is de variatie in een bloementuin die deze aantrekkelijk maakt. De kleurrijke pracht van de verschillende bloemen symboliseren de inclusieve samenleving.

Op deze feestelijke dag ging Halleh met alle vluchtelingenvrouwen in gesprek. Het werd een uitwisseling van de vele positieve ervaringen die tijdens de borduurochtenden door de vluchtelingenvrouwen zijn opgedaan. Halleh is ervan overtuigd dat het voor deze vrouwen belangrijk is om hun verhalen te kunnen delen in een veilige ruimte zoals het borduuratelier van About a Jacket die biedt. ‘In veilige ruimtes met bondgenoten die zich in willen zetten voor inclusiviteit, brengen we met onze diverse achtergronden veel in beweging en verrijken we elkaars leven via het delen van verhalen. De veiligheid maakt het mogelijk om kwetsbaar genoeg te zijn om ontroering toe te laten en verbinding te realiseren vanuit de diversiteit van onze leefwerelden.’