In 2023 is Koerdistan gekozen voor de Vredesweek. Tara is gevlucht uit dit land, haar verhaal is in het Hoorns Nieuwsblad gepubliceerd. Er zijn bloemen en takken met bladeren geborduurd in kleurrijke pailletten en kralen op een mouwloos wit fluwelen vestje.
Er is gekozen voor bloemen omdat zij symbool staan voor zuiverheid, kracht en onbaatzuchtigheid . Ze inspireren alle mensen om het pad van gerechtigheid te volgen. De aanblik van prachtige bloemen heeft een kalm en positief effect en daarom nemen ze sinds de oudheid, in alle culturen, een speciale plaats in de geschiedenis van de mensheid.
Traditioneel wordt het mouwloze jasje gedragen op een lange jurk. Op de achterkant van dit kledingstuk is de zon met 21 scherpe stralen afgebeeld zoals te zien is op de vlag van Koerdistan die verder een rood-wit-groene driekleur heeft. Deze kleuren zijn terug te vinden in het jasje.
De zon en zijn gele kleur staan voor de oude religie van de Koerden, het zoroastrisme. De 21 stralen staan voor de 21e maart, de dag waarop het nieuwe Koerdische jaar (Noroez) begint. Het nummer 21 is ook een belangrijk nummer voor het jezidische geloof, dat alleen onder Koerden bestaat.
Onder de zon is een hart geborduurd, symbool van de liefde, vroeger dacht men namelijk dat emoties vanuit het hart kwamen.
Daaronder een Dêq tatoeage symbool.
Deq zijn traditionele en unieke tatoeages die betrekking hebben op Koerden. Deq komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het gebruik van Dêq is tegenwoordig minder populair vanwege de invloed van de Islam, modernisering, assimilatie en ethische uitroeiing. Er is inmiddels steeds meer aandacht voor het gebruik van Dêq als een manier om de Koerdische identiteit nieuw leven in te blazen. De wedergeboorte van deze traditie is in de afgelopen jaren te zien in de Koerdische Diaspora gemeenschap.