2022 - Natalie Righton Nederlandse onderzoeksjournalist

In 2022 stond Internationale Vrouwendag in het teken van Vrijheid van meningsuiting.

Op deze bijzondere dag ontving Natalie Righton een geborduurd jasje dat speciaal voor haar is gemaakt in het borduuratelier van About a Jacket, als blijk van waardering.

Natalie Righton is een Nederlandse onderzoeksjournaliste. Ze werkt voor de Volkskrant onder andere als parlementair verslaggever in Den Haag.

In 2011 ontving zij De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek. Haar boek Duizend dagen extreem leven, is een verslag van het leven dat zij drie jaar lang leidde als oorlogscorrespondent in Afghanistan.

Haar werk als journalist valt binnen het thema: vrijheid van meningsuiting / persvrijheid, één van de kernwaarden van de vrije democratie.

Op het jasje zijn in de verschillende talen van de vluchtelingenvrouwen zoals het Arabisch, Somalisch, Tigrinya, Dari, Farsi en Koerdisch, de vragen geborduurd die een journalist stelt:

waarom, wanneer, waar, hoezo etc. Kortom, de vragen die iemand stelt die kritisch nadenkt. De vragen die wij in het vrije westen gewend zijn te stellen. Geen van de vrouwen is bekend met deze belangrijke kernwaarde van de vrije democratie die voor ons zo vanzelfsprekend is.

Internationale Vrouwendag is een mooie gelegenheid om hier, langs deze weg, aandacht aan te schenken.