2021 Eritrea - ‘Inclusief samenleven’

In 2021 lag de focus op Eritrea. Er werd in het borduuratelier gezamenlijk geborduurd aan een jas die geïnspireerd is op de kleding en motieven uit dit land waarbij ook gekeken is naar de kleuren en stoffen.

 

De vrouwen die hier vandaan komen hebben de jas geborduurd met motieven uit dit land. Deze vrouwen zijn orthodoxe christenen, zij vormen ongeveer de helft von de bevolking in Eritrea. Het koptische kruis wordt er vaak op kleding geborduurd en vormt de inspiratie voor deze jas. Het geborduurde exemplaar is een ‘hoodie’ een heel actueel en draagbaar item in het straatbeeld. De voering is van witte katoenen neteldoek die doet denken aan de sjaals die vrouwen er zondags naar de kerk over hun hoofd dragen. Orthodoxe christenen gaan in het wit gekleed.

 

Dit project sluit aan bij het thema van de Vredesweek dat door PAX is gekozen: ‘Inclusief samenleven’ en heeft als doel mensen te informeren over Eritrea, de mensen en de cultuur. Wij zijn van mening dat als men meer weet over deze vluchtelingen en hun achtergrond de kans op uitsluiting kleiner is.

In het Noord Hollands Dagblad en het Hoorns Nieuwsblad is een interview met Akberet verschenen. (Zie foto, zij draagt een blauwe hoofddoek)


Naar aanleiding van dit project zijn er drie workshops ‘Eritrees borduren’ gegeven in september en oktober. Telkens waren hier twee vrouwen uit Eritrea bij aanwezig die assisteerden bij het borduren. Het volgen van een workshop is een mooie manier om kennis te maken met een andere cultuur.